A párkapcsolat útvesztője sokszor a szakításhoz, váláshoz vezet - ÉS KINEK A HIBÁJA? - Hát az Övé!!!

Biztos ez?

Miért kell feltétlenül válással végződnie egy kissé problémás, de működő házasságnak? Sok párkapcsolati válságra van megoldás. Vannak jó házassági tanácsadók és most is indul egy program. Érted, a kapcsolatodért, a gyermekeid kiegyensúlyozott, boldog életéért.

Most szinte hallom, hogy "Persze, persze, de csodák nincsenek".

Én meg azt mondom erre, hogy néhány csoda rajtad múlik. Amúgy, mi veszíteni valód van? Ha budapesti vagy és van mit megmenteni, és szeretnéd is megmenteni, akkor ott a helyed az első INGYENES előadáson. Ott pedig el tudod dönteni, hogy neked szól e, erre van e szükséged.

Mikor: 2014. október 17 -én reggel 9 óra
Hol: KETA, Golgota Közösségi Ház, 1089 Budapest, Golgota u. 3.

Az előző bejegyzésben az előadó jegyzeteibe kaptunk egy kis betekintést. Most sincs ez másképp. Megkaptam a jegyzet következő részét is, úgyhogy lássuk mire számíthatunk még a program során:


A tartós szerelem és szenvedély második nélkülözhetetlen összetevője


Avagy a döntéshozatal megfelelő módja


Röviden és velősen:  a döntéseiket hozzák meg mindig együtt a konszenzus jegyében

Tudja, a viták többsége abból fakad, amikor az egyik csinál valamit a másik tudta, beleegyezése nélkül. Ezt hívjuk független magatartásnak.
Rengeteg vitát el lehet kerülni egyszerűen azáltal, hogy mindig gondolunk arra is, hogy vajon a társam mit szólna ehhez, és ezek után csak olyasmit teszünk, ami bírja a házastársunk lelkes beleegyezését.

Az időzítés szempontjából három módon hozhatunk döntéseket:
a. Proaktív módon: amikor még a cselekvés előtt egyeztetnek és a közösen meghozott döntés után lépnek a tettek mezejére
b. Reaktív módon: amikor egy megtörtént dologról utólag próbálnak egyeztetni és beszélni
c. Radioaktív módon (avagy soha): tulajdonképpen ez egy némileg vicces megfogalmazása azoknak az ügyeknek és konfliktusoknak, amelyekről még beszélni sem tudnak, mert annyira nagy feszültséget kelt a szóba hozataluk

Gondolom kitalálta, hogy melyik a kívánatos: proaktívnak szükséges lenni!

Rendkívűl fontos, és tulajdonképpen nélkülözhetetlen az, hogy mindkettejük elkötelezze magát a következő elv mellett: soha ne tegyenek semmit mindkettejük lelkes beleegyezése nélkül!
Tudja, minden amit tesz, vagy éppen nem tesz, befolyással van a társa érzelmeire. Miért akarna bármikor is olyat tenni, ami zavarja azt a személyt, akinek azt ígérte, hogy különös gondoskodásban fogja részesíteni, amíg csak élnek?
Ha van lelkes beleegyezés, akkor nincs neheztelés. Ha nincs neheztelés, akkor nem lesz, ami rombolná az Önök közötti romantikus vonzalmat és szerelmet (amit egyrészt az osztatlan figyelem, másrészt az egymás érzelmi szükségleteinek a betöltése ápol és fokoz).

Persze kétféle neheztelés van tulajdonképpen:
1. Bántódás: amikor a házastársa Önre erőltet valamit (avagy meg KELL tennie), amit Ön nem szeretne megtenni
2. Lehangoltság, kiábrándultság: amikor Ön NEM tehet meg valamit, mert a házastársának nem tetszik a dolog, nem lelkes vele kapcsolatban

Az első esetben a sérelem tartós, hiszen mindaddig amíg a házastársa nem hagy fel a kényszerítéssel, addig Önnek tulajdonképpen nincs választása, és az Ön szenvedése folyamatos.
A második esetben a csalódottság átmeneti, hiszen ha Ön nem tehet meg egy dolgot, akkor még mindig marad ezernyi lehetősége arra, hogy valami olyat tegyen, ami Önnek IS tetszik (és a házastársának is). Amint találnak egy alternatív megoldást tehát, az Ön lehangoltsága a múlté lesz.

Tehát mégegyszer: hozzák meg döntéseiket (legyen szó pénzügyekről, gyereknevelésről, rokonokról, időbeosztásról, karrierről, szeretkezésről) együtt, a konszenzus jegyében

Arról, hogyan is lehet konszenzusra jutni, egy részletesebb bejegyzés fog szólni.
De előtte, a következő részben, megosztom a tartós szerelem és szenvedély harmadik pillérét is, ami amúgy ahhoz is szükséges, hogy konszenzussal tudjanak dönteni.

Addig is gyakorolhatja azt, hogy esetenként felteszi magának a következő kérdést: "Vajon amit teszek, az építi a barátságunkat és a szerelmünket, vagy inkább eltaszít egymástól?"

Köszönöm, hogy elolvasta!
Szükség van az Ön boldogságára!

Nagy tisztelettel,
Balázs Tivadar 


Hát ez nem semmi! Szerintem nagyon izgalmasnak ígérkezik. Az előző bejegyzésben a jegyzet első része olvasható, ezen a linken.

Még egy fontos infó: ha követni szeretnéd a facebookon vagy ott szeretnél kérdezni / hozzászólni akkor az alábbi linken megteheted: https://www.facebook.com/lelkesito.hazassag

Egyenlőre búcsúzom, de ne feledd, Október 17-én Budapesten a KETA-n házassági tanácsadás, párkapcsolati válságkezelés. Érdemes ott lenned, ha jobbá szeretnéd tenni az életed. Több év együttélés után is létezik szerelem, szeretet, de csak akkor, ha szeretsz és hagyod magad szeretni! Hogyan? Gyere el és megtudod! Nem lesznek titkok, és kérdés sem marad megválaszolatlanul. 

 

  Ha kérdésed van, írj bátran akár kommentbe, akár a kapcsolatfelvételi űrlapon keresztül. :)